Samen op pad

Ik neem u mee op pad met Atipaisha, een jongen van 11 jaar oud uit Zimbabwe. Hij werd geboren met een eenzijdige hersenverlamming waardoor hij niet goed heeft leren lopen. Omdat zijn ouders hem niet wilden verzorgen heeft zijn oma die taak op zich genomen. Zij droeg hem altijd overal naar toe. Maar dat werd op den duur veel te zwaar waardoor Atipaisha niet meer naar school kon.

Tijdens de workshops in het Ndanga ziekenhuis in Zimbabwe leerde Atipaisha zelf lopen. Hij kreeg veel ondersteuning van Samson Mazivazvose, onze lokale projectcoördinator, die ook regelde dat hij weer naar school kon. Inmiddels kan Atipasha zelf naar school lopen en is hij daar helemaal geïntegreerd. Hij vindt het fijn dat hij leert lezen, schrijven en rekenen en hij geniet van het contact met klasgenootjes. Zijn grootste hobby is voetballen met zijn vriendjes.

Het leven van Atipaisha is erg veranderd: van het samenleven met zijn oma naar een bijna normaal leven van een schoolkind. Ook voor zijn oma is het leven veranderd. Door de workshops en het contact met de therapeuten van de revalidatieafdeling van het ziekenhuis. Ze is zij nu niet meer de enige die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Atipaisha. Ze kan haar zorgen delen met therapeuten en andere ouders. Het verhaal van Atipaisha is één van de succesverhalen.

Stichting Kufambatose maakt het mogelijk om samen met ouders en lokale therapeuten workshops te organiseren voor kinderen zoals Atipasha. Een keer per maand komen kinderen met een motorische handicap en een ouder naar de driedaagse workshop. Naast de oefeningen en medische adviezen die zij daar krijgen, hebben deze workshops ook een sociaal karakter. Deze workshops zorgen ervoor dat gezinnen met een motorisch gehandicapt kind uit een sociaal isolement worden gehaald.

Dankzij de steun van onze Stichting gaan Atipasha en zijn oma nu stralend door het leven!