Lang leve Husqvarna
“Je kunt wel naaien op een trapmachine, maar die elektrische gaan zoveel sneller en je hebt zoveel meer mogelijkheden”, zegt Emmy overtuigend. “We hebben er nu drie, maar we zijn met acht cursisten.” Zie je die sticker van Tools To Work? Die zit op al onze naaimachines. En ze hebben ons meer elektrische beloofd. Geweldig dat we binnenkort allemaal op een elektrische naaimachine het kleermakersvak kunnen leren.
Sustainable Rural Initiatives
Het is heet in Ahero. Ook als je niets doet, loopt het zweet langs je rug. Maar toch wordt hier hard gewerkt. Buiten op de timmerwerkplaats wordt hout geschaafd en midden op het terrein werken mannen aan de bamboepalen voor het geweldige gemeenschapscentrum. Binnen, in de klaslokalen, zijn de cursisten actief. En ondertussen kookt de kok in de hitte een lekkere lunch.
Op een mooi groot terrein niet ver van Kisumu in Kenia is in drie jaar iets moois ontstaan. Onder de naam SRI (Sustainable Rural Initiatives) zetten Professor Jowi en zijn vrouw Verah zich op hun geboortegrond enthousiast in voor een betere kwaliteit van leven in deze regio. Dit doen ze door de gemeenschap te versterken en doelgericht te werken aan een betere toekomst voor kwetsbare en kansarme jongeren.
Zo worden er op dit mooie terrein, naast het bewerken van het land en bouwen van een gemeenschapscentrum, korte en langere vakopleidingen aangeboden. Jongeren kunnen kiezen voor een gecertificeerde computertraining, een erkende timmeropleiding of een landelijk erkende opleiding kleding maken. Met daarbij lessen in ondernemerschap. In hun programma Youth in Action is aandacht voor sport en beweging. Emmy is een van de cursisten.
Kleding maken
Emmy zit in een schitterende cursusruimte achter een van de drie gewilde naaimachines. Met een zelfverzekerde blik vertelt ze: “Ik ben nu 34 jaar en heb eindelijk een kans om iets te leren. Het liefst word ik dokter of lerares, maar ik heb te veel jaren gewacht en gehoopt. Daarom leer ik nu kleding maken. Met hulp van mijn man kan ik deze cursus betalen en dit geeft me de kans om zelf geld te gaan verdienen. De opleiding kost bij het SRI 2500 Keniase shilling, ongeveer 25 dollar per drie maanden. Dat is misschien niet veel, maar toch lastig om op te brengen. Ik zie wel hoe ver ik kom.”
Verdriet
Emmy praat rustig verder: “Toen ik net de lagere school had afgerond, overleed mijn vader. Hij was ziek en niemand wist wat hem mankeerde. Doordat mijn vader stierf, stortte het gezin en mijn toekomst in. Ik heb vier zusjes en had twee broers, maar deze broers zijn beiden om het leven gekomen. We moesten in alle verdriet als gezin verder en hadden nauwelijks geld om te eten en dus al helemaal niet om mijn schoolgeld te betalen. Mijn oudste zus ging op een gegeven moment naar Nairobi om te werken en ik ben haar een aantal jaren later gevolgd. In Nairobi werd ik zwanger van een man die me alleen achterliet. Ik ben teruggegaan naar mijn moeder en samen hebben we mijn dochter opgevoed.”
Monden voeden
“Hoe mijn leven er nu uitziet? Ik heb een goede man gevonden en na mijn eerste dochter hebben we samen vier kinderen gekregen”, vertelt Emmy met een trotse blik. “Maar we zorgen voor meer kinderen hoor. We vangen, net als veel anderen, weeskinderen op. Wil je weten voor hoeveel kinderen we verantwoordelijk zijn? Ik, Emmy Otieno en mijn man Shem Otieno hebben de zorg voor de volgende kinderen: Beatrice, Dancan, Philis, Pheline, Evaline, Walter, Jack, Julias, Risper, Marrion, Juroumy, Phanice en Geoffrey. Mijn oudste dochter is ondertussen getrouwd, onze eerste zoon zit op de universiteit, drie volgen middelbaar onderwijs en zes zitten op de lagere school. Dus als ik zo naar huis ga heb ik nog heel wat monden te voeden”, zegt ze lachend.
Dokter of leraar
De kleermakersopleiding in Kenia bestaat uit drie modules: schooluniformen, jurken ontwerpen en naaien en maatpakken maken. Iedere module duurt drie maanden en wordt afgerond met een officieel examen in de stad Kisumu. Als je slaagt, mag je door naar de volgende module. Emmy: “Als ik de hele training met succes hebt afgerond, kan ik bij SRI voor een goede prijs een tweedehands naaimachine van Tools To Work kopen. Ik weet niet of het me lukt dit geld te sparen, ik hoop het zo. En het geld dat ik dan als kleermaakster ga verdienen, gebruik ik om alsnog te studeren voor dokter of leraar.”
Wies Kalsbeek haalde voor Tools To Work verhalen bij hun projecten in Kenia en Oeganda en ontmoette daar ook Emmy. Meer informatie: www.toolstowork.nl en www.uitdeverf.nl
Contact
Tools To Work
Annelies de Ruiter
prteam@toolstowork.nl
http://www.toolstowork.nl