Met melk meer mans
Genomineerd in de verhalenwedstrijd 2014
Kleine boerinnen in Afrika maken het verschil. Hard werken, slimme inkopen en de dagelijkse zorg voor de dieren.
Zo bouwen ze een bestaan op. En niet alleen voor het eigen gezin, ook voor de ouderen. Koeien zijn de kurk van hun bestaan. Ze geven melk, vlees, mest en kalveren. Met één koe op stal is er voedsel. Bij twee koeien is er melk om te verkopen. Pas bij drie of meer is er een duurzaam bestaan; een gestage stroom melk en jaarlijks kalveren. Uitdaging voor een boerin is de tijd. Ze moet zorgen voor een gezin, beesten, gras, water en verkoop van de melk. In de regio Tanga in Tanzania hebben boerinnen dat praktisch aangepakt. Melkcoöperaties zorgen voor gezamenlijke inkopen, kennis en transport van voer en melk. De basis voor een gezond en duurzaam bestaan.
Zelfde werk maar meer inkomen
Joyce Joshua is een boerin in Mlingano. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en evenveel koeien. De koeien zijn de verzekering. Voor kleding, schoolboeken en later een studie in de grote stad. In de coöperatie Uwamli heeft Joyce geleerd hoe ze haar koeien op stal kan houden. Palen, dwarsliggers en palmbladeren op het dak. En een grote bak voor het verse gras. Op die manier kan Joyce voor haar beesten, gezin en oude familie zorgen. Maar Joyce wil meer. Eén fiets voor het halen van water, voer en het wegbrengen van de melk is niet genoeg. Er moet een tweede fiets komen. En als de kinderen gaan studeren brengen de koeien te weinig op. Haar lokale koeien geven maar vier liter melk per dag.
Meer melk met het juiste zaad
Friese boeren hebben in Tanzania een ideëel veefokbedrijf waar ze lokale koeien kruisen met het zaad van een Friese stier. Zo’n gekruist kalf wordt een koe die gemiddeld twaalf liter melk per dag geeft. Met evenveel water en gras als een lokale koe. Dus als Joyce haar drie lokale koeien vervangt door deze kruislings, gaat ze van 12 naar 36 liter melk per dag. Maar zo’n superkoe kost € 700. Die heeft Joyce niet en kan ze ook niet lenen van de bank of haar coöperatie.
Het simpele idee van de Lease Koe
Een ervaren boerin kan via Farm Friends Tanzania een Lease Koe krijgen. Dat is een kruisling die gegarandeerd drachtig is. Zodra de koe gekalfd heeft en melk gaat geven, begint het afbetalen. Dat gaat via het melkgeld en wordt door de melkfabriek ingehouden. Na twee tot maximaal drie jaar is de Lease Koe afbetaald en zijn koe en kalf eigendom van de boerin. Zo kan Joyce in twee jaar haar melkomzet verdrievoudigen. Het geld dat Joyce terugbetaalt blijft bij Farm Friends Tanzania en is voor de volgende Lease Koe. Zo staan er inmiddels vijfduizend zwartwitte Lease Koeien op stal in Tanga. En Joyce heeft haar tweede fiets en laat haar kinderen studeren. Melk heeft haar meer mans gemaakt. En niet alleen Joyce.