Vrouwengeheimen
In het dorp Mitawa (Mangochi district, Malawi) is een grote groep van ongeveer 40 vrouwen actief met hun eigen landbouwbedrijfjes, hun eigen dorpsbank en sinds kort met leren lezen en schrijven in een alfabetiseringscursus. Deze groep is wel op een heel bijzondere manier gevormd.
Mary, directeur van onze samenwerkingspartner Windows op Hope Foundation (WoHF), heeft 3 jaar voor Cordaid in dit gebied gewerkt met als voornaamste doel de moedersterfte te verminderen in het kader van de Millenniumdoelstellingen. Zij kwam veel vrouwen tegen met een Vesico Vaginale Fistel (VVF) die daar zeer onder leden. Deze vrouwen hebben een zeer zware bevalling doorgemaakt waardoor er een gat is ontstaan tussen de schede en de blaas. Vaak is het kind gestorven tijdens de bevalling. In Nederland komt dit niet meer voor omdat tijdig gekozen wordt voor een keizersnede. Maar In Afrika waar het ziekenhuis vaak te ver weg is, krijgen ieder jaar 80.000 vrouwen met VVF te maken. De gevolgen zijn enorm. Naast de rouw om de baby en het herstel na de bevalling blijkt dat de vrouw geen urine meer kan ophouden. Soms ook de ontlasting niet meer. Dat betekent dat ze niet meer van huis weg kan. En omdat ze altijd stinkt, vinden anderen haar vies en onrein. Haar echtgenoot zal haar verlaten, haar familie wil haar niet meer terug. Ze wordt meestal verbannen naar de rand van het dorp en is volledig geïsoleerd.
Mary die ook vroedvrouw en verpleegster is, bezocht de vrouwen, luisterde naar hun verhalen en vertelde hen dat het mogelijk is om het probleem via een operatie te verhelpen. Ze bracht de vrouwen bij elkaar en nodigde andere vrouwen uit die zo’n operatie hadden ondergaan en nu weer een gewoon leven konden leiden. Zo ontstond een intieme vrouwengroep waarin hoop op een toekomst gloorde en saamhorigheid ervaren kon worden. De een na de ander durfde het aan om de operatie te laten doen! Wat een opluchting! En vanuit deze gezamenlijke ervaring besloten ze dat ze ook andere vrouwen met een VVF wilden vertellen dat het mogelijk was om een nieuw leven te beginnen.
Ze gaan voorlichting geven door liederen te zingen, toneelstukjes op te voeren en hun verhaal te vertellen, ook in andere dorpen. Zo volgen steeds meer vrouwen! De groep gaat ook informatie geven over het belang van bevallen in het ziekenhuis omdat zo veel problemen voorkomen kunnen worden. En ze krijgen langzamerhand ook de mannen mee! Het dorpshoofd gaat voorop wanneer zijn vrouw met de ‘ambulance bike’ naar de grote stad wordt gebracht om daar te bevallen in het hospitaal. Andere mannen volgen zijn voorbeeld.
Maar de ambities gaan verder. De hele groep doet mee aan de Training Economisch Empowerment voor Vrouwen die de WoHF in 2014 organiseert in samenwerking met het Quality Centre Malawi en gefinancierd door Cordaid. En ze beginnen met het professioneler opzetten van hun landbouw activiteiten. Ook starten de vrouwen een gezamenlijke bank waar ze geld kunnen lenen voor zaaigoed of kippen. Met elkaar hebben ze heldere regels en is er een grote sociale controle om de lening op tijd weer af te lossen met de opbrengst van de oogst of de eieren.
Nu er geld binnenkomt, heeft de groep iemand nodig die goed kan rekenen en schrijven. De vrouwen zijn analfabeet, maar willen dit graag zelf gaan doen. Hun wens leggen ze neer bij Mary en met hulp van sponsors uit Nederland organiseert de WoHF in samenwerking met de districtsautoriteiten begin 2017 een training voor 10 leraren die alfabetiseringscursussen aan volwassenen kunnen geven. De Tulongosolegroep is de eerste die zich hiervoor aanmeldt. Intussen is ook een aantal mannen toegetreden tot de groep.
Zo ontwikkelen de vrouwen zich steeds verder en met hen het hele dorp! Vanuit het serieus nemen van een heel lastig probleem dat echt in de taboesfeer zit en door de betrokken en deskundige begeleiding door Mary is een belangrijke stap gezet in het leven van deze Malawianen!
Contact
Quality Centre Malawi
Leida Schuringa
Info@leidraad.com
http://www.qcnetwerk.nl