Waarom een tank een put wordt

Motto voor Stichting Gamrupa Europe is “ontwikkelen door ontwikkeling” Of was het “ontwikkeling door ontwikkelen” Hoe dan ook, het blijkt dat ontwikkelingen in het zuiden sneller, beter en efficiënter gaan door mensen te leren zelf na te denken over die ontwikkeling.

Dit deelproject is daar een prachtig voorbeeld van.

Wij hebben de mogelijkheden bekeken van het bouwen van regenwatertanks. Volle tanks bevatten 5.000 liter regenwater dat geschikt is voor consumptie. Een prachtig initiatief met uitzicht op veilig drinkwater. Om deze tanks te bouwen kregen twee metselaars een aanvullende opleiding. Er werden tanks gebouwd. De minister kwam kijken. Gamrupa werd bejubeld. Kranteninterviews, nieuwsitems op tv en praatjes op de radio.

Maar… de tanks waren leeg …… en bleven leeg.

In ons enthousiasme was er niet aan gedacht dat in Gambia alleen een droog- en een regenseizoen is. De mensen zijn afhankelijk van, door de EG gesponsorde, waterpompen waardoor een aantal uren per dag water uit de kranen stroomt. Door deze waterleiding is de waterconsumptie per hoofd van de bevolking verviervoudigd. De grondwaterspiegel is meters gedaald. Waterputten zijn in onbruik geraakt. Handpompen functioneren zelden. Geen mogelijkheid de tank te vullen zonder regenwater. Een desillusie. Er waren hoge verwachtingen maar nu bleek het een zeepbel die in ons gezicht uiteenspatte.

De vrouwengroepen hadden er genoeg van. Zij dankten Gamrupa  maar weigerden de watertanks.

Wat moeten wij met een lege tank?

Geef ons putten! Wij hebben gezien wat die nieuwlichterij inhoudt. Wat er gebeurd als een pomp kapot gaat of een waterleiding knapt. Wij hebben meegemaakt dat onze kinderen sterven aan cholera omdat er een zonnepaneel gestolen was. Geef ons putten zodat wij groente kunnen telen, kunnen wassen en koken en onze ketels schuren.

De dorpsoudsten waren verbijsterd. Een nieuw fenomeen. Een brandbrief naar Europa.
Het is onmogelijk om te beschrijven welke vreugde dit in Nederland teweeg bracht. De vrouwen hebben zichzelf overwonnen en zijn opgestaan. Zij hebben beseft dat zij hun wereld kunnen veranderen en hun ideeën mogen uiten. De vrouwen van Sifoe hebben een zeer moedige stap in ontwikkeling gezet want zij zijn het die de loop der dingen wijzigen.

Vier putten zijn al klaar. Bij mensen die verstoken leven van alles. De putten zijn toegankelijk voor elke langskomende reiziger. Er zullen weer gevulde waterkruiken langs de weg staan. Een oud volksgebruik is in ere hersteld en zal (hopelijk) tot voorbeeld dienen.