Vertrekkend directeur Tools to Work: investeer in onderwijs

Meer dan twee decennia was Luitzen Wobma als directeur verbonden aan Tools to Work. Hij gaf onlangs het stokje door aan Lex Merlijn. Naast de mooie herinneringen en de prachtige resultaten in verschillende Afrikaanse landen én in Nederland, ziet hij ook steeds meer desinteresse voor ontwikkelingshulp in Nederland. Wat deels komt door de angst voor migranten. En dat is jammer, want het zou beter zijn daar hulp te geven, vindt hij. Een goed voorbeeld is vakonderwijs. De Stem sprak met Luitzen Wobma.

Ontwikkelingshulp
Wobma meent dat ontwikkelingshulp steeds meer verworden is tot een product waaraan verdiend moet worden. Ook dat helpt niet om meer interesse voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland te wekken. En westerlingen hebben vaak niet goed door welke impact de digitale revolutie ook daar heeft. ‘In Kenia waren mensen veel eerder met mobiele betalingen. Dat heeft de economie daar geopend.’

Wobma is daarom ook hoopvol over de toekomst van Afrika en ziet onderwijs als een belangrijke stap. ‘De jonge, groeiende bevolking en het reusachtige onontgonnen achterland zijn ideaal voor een economische boom. Wel moet er meer geïnvesteerd worden in scholing.’ En dat is wat Tools to Work doet én wat Wobma blijft doen.

Naaimachines
Stichting Tools to Work werd opgericht in 1987. Toen Wobma 22 jaar geleden als directeur bij de stichting kwam, telde Tools to Work 24 medewerkers die gerepareerd gereedschap, fietsen en naaimachines naar Afrika stuurden. Later kwamen daar computers en breimachines bij. Tegenwoordig werken op de sociale werkplaats in Teteringen zo’n 100 mensen in een re-integratietraject.

Ook in Afrika breiden de activiteiten zich uit. Sinds 2005 krijgen betrokken Afrikanen niet alleen naailes, maar leren ook naaimachines repareren.

En voor vakonderwijs blijft Wobma zich voor inzetten. Zijn idee is om vier technische scholen op te richten in Kenia. Via reparaties en verkoop moeten de scholen zichzelf uiteindelijk kunnen bedruipen. ‘Dat werkt het beste op de lange termijn.’ En hij voegt toe: ‘We willen proberen om van de NGO-gedachte naar een businessmodel te gaan in Afrika.’

Ter gelegenheid van zijn afscheid vond op 14 juni een mini-symposium plaats.

Bron: De Stem (foto: DeDikkeBlauwe)

Stichting Tools to Work is sinds 2009 lid van Partin.