Vierling geboren

Op 22 december is in St Francis’ Hospital een vierling veilig ter wereld gekomen. De vier baby’s werden via een ‘Lower Segment Caesarean Section’ (keizersnede) om 9.40 lokale tijd door een team van artsen gespecialiseerd in obstetrie en gynaecologie succesvol ter wereld gebracht, terwijl kinderartsen stand-by stonden om de baby’s te verzorgen. Onder de artsen waren vrijwilligers uit de UK. Er zijn drie meisjes geboren en een jongen. Hun gewicht: 2400 g, 1800 g, 1780 g en 2000 g.

Met dit heuglijke feit verwelkomt Partin-lid van het eerste uur, de St Francis’ Hospital Medical Support Group, dat al meer dan 20 jaar een ruraal ziekenhuis in de oostelijke provincie van Zambia ondersteunt, het nieuwe jaar. Dit bericht is te meer zo bijzonder, omdat ze er -in dat toch tamelijk simpele bush ziekenhuis- in geslaagd zijn om zonder allerlei geavanceerde apparatuur de operatie succesvol te volbrengen: niet veel artsen zullen ooit voor een vergelijkbare opgave hebben gestaan.

Bijzonder
Het bericht is naast alleen bijzonder ook bijzonder schrijnend, omdat de baby’s geboren zijn in het gezin van een ‘subsistence farmer’, een kleine boer die niet meer van zijn landje kan halen dan voor het onderhoud van het eigen gezin, en dus geen geld heeft om de vier baby’s de zuigelingenperiode door te helpen. De moeder kan er geen vier voeden en babymelk is duur. Bovendien hebben de ouders al drie kinderen.

Let the children live
Daarom heeft het management van het ziekenhuis aan de Medical Support Group gevraagd om te helpen fondswerven. De actie heet ‘Let the children live’. Iedereen die ook wil helpen, al is het maar met de kosten van Macchiato Venti van de Starbucks, kan hier lezen hoe: Stichting SFH Medical Support Group.

 

 

Hoewel kleinegoededoelen.nl geen crowdfundingsplatform is, besteedt Partin regelmatig aandacht aan bijzondere (noodhulp)acties. Zo verschenen er artikelen over de inzet van onze leden actief bij de wederopbouw na Idai in Zuidelijk Afrika vorig jaar en bijvoorbeeld na de aardbeving op Sulawesi in 2018. 

Heeft u ook een bijzondere oproep, een mooi verslag of blog van uw verblijf in een projectland of werkbezoek aan uw partnerorganisatie en wilt u dat delen, schrijf dan uw (pers)bericht naar redactie@partin.nl. De redactie behoudt zich het recht bijdrages te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.