Vihaan en Nav Agarwal uit India winnaars Kindervredesprijs 2021

De Internationale Kindervredesprijs 2021 is gewonnen door Vihaan en Nav Agarwal. De 17 en 14 jaar oude broers uit Delhi, India, hebben de prijs verdiend voor hun moed en toewijding om de vervuiling in hun thuisstad aan te pakken. De 17e Internationale Kindervredesprijs werd in Den Haag uitgereikt door de Indiase Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Kailash Satyarthi.

One Steep Greener
In 2020 was Delhi voor het derde jaar op rij de meest vervuilde hoofdstad ter wereld. Vihaan Agarwal groeide op met astma en werd vaak ziek door de slechte luchtkwaliteit in de stad. Het was voor de broers vaak niet mogelijk om buiten te spelen. Door het instorten van de stortplaats in Ghazipur in Delhi, zagen Vihaan en Nav Agarwal het verband tussen afval en luchtvervuiling. Het inspireerde hen om ‘One Step Greener’ te creëren – een initiatief dat begon met het ophalen en scheiden van afval.

Wat begon met slechts 15 woningen, is One Step Greener nu een stadsbrede organisatie dat afval inzamelt van meer dan 1.000 huishoudens, scholen en kantoren. De organisatie van de broers heeft al ruim 173.630 kilo afval gerecycled. De ondernemende broers besteden na school, vaak 4 tot 5 uur per dag aan de organisatie en zetten zich in om hun duurzaamheidsboodschap bij kinderen in heel India onder de aandacht te brengen.

Het lesmateriaal dat ze hebben gemaakt, wordt gebruikt in meer dan 100 scholen in Delhi en ze hebben presentaties gegeven aan meer dan 45.000 mensen over het onderwerp afval. One Step Greener telt inmiddels vijf fulltime medewerkers en 11 toegewijde jonge vrijwilligers die werken aan het doel van een ‘Zero Waste India’.

Kindervredesprijs
Uit maar liefst 169 kandidaten uit 39 landen zijn de Indiase Nav en Vihaan Agarwal door het Comité van deskundigen van KidsRights als winnaars uitgeroepen. De Internationale Kindervredesprijs biedt de winnaars een internationaal platform, waarmee ze honderden miljoenen mensen bereiken met hun belangrijke, impactvolle boodschap.

De Internationale Kindervredesprijs is de belangrijkste jeugdprijs wereldwijd en is een initiatief van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights. De prijs werd geïntroduceerd in 2005, toen deze door Michail Gorbatsjov werd uitgereikt tijdens de Wereldtop van Nobelprijswinnaars in Rome. Sindsdien wordt de prijs elk jaar uitgereikt door een Nobelprijswinnaar voor de Vrede. Dit jaar werd in Den Haag de 17e Internationale Kindervredesprijs uitgereikt door Kailash Satyarthi, Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 2014.

Bron: KidsRights.org