‘We waren er sneller dan andere hulporganisaties’

Op 7 oktober werd het noordwesten van Afghanistan getroffen door een aardbeving. Volgens het Rode Kruis de dodelijkste in 20 jaar. De dagen en weken daarop volgden meerdere naschokken. Vooral de provincie Herat is getroffen. Dorpen zijn daar compleet verwoest. Zoals het bergdorp Khuja Sarbor. Alle 48 gezinnen werden dakloos. Guus van Heereveld van Khuja Sarbor Foundation kwam meteen in actie. “We waren er sneller dan andere hulporganisaties.”

Tekst: Yvonne van Driel | Partin
Foto's: Khuja Sarbor Foundation

 

Via een collega kwam Guus van Heereveld in contact met Baqer Rasuli. Rasuli komt uit Khuja Sarbor maar woont en werkt sinds 2 jaar in Nederland. Hij wil zijn oude dorpsgenoten kansen geven die hij zelf ook kreeg. Zo ontstond het idee voor de Khuja Sarbor Foundation.

In het dorp wordt saffraan geteeld, maar door watertekort is dat steeds meer een probleem. Van Heereveld: “Samen met lokale organisaties hebben we het eeuwenoude watersysteem weten te herstellen. Binnenkort zouden de velden weer geïrrigeerd kunnen worden. Als niet de aardbevingen roet in het eten gooide.”

Direct in actie

Zo werd geleefd totdat de tenten er waren

Zo ligt het hele dorp in puin. Er staat geen huis meer overeind. Dat betekent dat 48 families geen dak boven hun hoofd hadden. Hadden. Want Van Heereveld kwam direct in actie. “Onze contactpersoon in Afghanistan ging meteen op zoek naar metalen buizen, waar hij frames van liet maken. En hij kocht zeil. Deze tenten waren al na een paar dagen beschikbaar. We waren er dus sneller dan andere hulporganisaties.”

Op de vraag waarom Khuja Sarbor Foundation zo snel in actie kon komen, antwoordt Van Heereveld: “Kleine goede doelen, zoals onze stichting, hebben directe en korte lijntjes met de mensen daar. We wisten meteen waar behoefte aan was. Bovendien hebben we geen lange besliscultuur en konden ook meteen middelen beschikbaar stellen. En we hebben heel capabele Afghaanse partners en contactpersonen. Die vrijwel direct inzetbaar zijn. Daarom konden wij snel in actie komen en wat voor de dorpsbewoners betekenen.”

Tijdelijke oplossing

Het andere goede nieuws is dat er veilig drinkwater is. Omdat de qanat daarin voorziet. Een qanat is een ondergronds aquaduct. Dit irrigatiesysteem werd door de Perzen meer dan 2500 jaar geleden bedacht. In de bergen zijn lagen die water bevatten. Het stelsel bestaat uit ondergrondse tunnels die water uit deze lagen vervoert naar lager gelegen gebieden. De ondergrondse constructie geeft minder verdamping, minder kans op vervuiling en door natuurlijk verval zijn geen pompen nodig. En de natuurlijke waterhuishouding wordt niet verstoord. “Dat we het systeem alweer zover hadden opgeknapt dat er nu schoon drinkwater is, is een geluk bij een ongeluk.”

De snel gemaakte en geleverde tenten

Maar de tenten zijn een tijdelijke oplossing. “Afghanistan heeft een landklimaat. ’s Winters is het er erg koud. Vooral ’s nachts. In tenten slapen is dan geen optie. Nadat we dus geld ingezameld hebben voor de tenten, zijn we nu een actie begonnen om huizen te bouwen.” Van Heereveld rekent voor dat een tweekamerwoning zo’n € 3.000 kost.

En dat wil het bestuur van de stichting niet alleen doen. “We leggen contacten met andere organisaties die in het gebied actief zijn. Helaas zijn dat er minder dan er ooit waren. Maar we willen kijken of we door samenwerking de mensen in het gebied weer snel perspectief kunnen bieden.”

Geen noodhulpexpert

Ook Village Of Peace werkt samen met andere organisaties. Laurens Lagerwerf is de algemeen directeur van deze stichting. “We werken in de stad Herat. Daar viel de schade mee. Maar de binding met Afghanistan is groot. Onze teams zijn meteen aan de slag gegaan om hulp te verlenen aan de mensen die dit het hardst nodig hebben. Veelal samen met andere organisaties.” Er werd geld overgemaakt om de eerste nood te lenigen. Dat was in het begin vooral drinkwater, eten, medicijnen en dekens.

En zo leven ze nu totdat de huizen weer gebouwd zijn

Lagerwerf: “We zijn natuurlijk geen noodhulpexperts. Village of Peace werkt vooral aan onderwijs en voedselzekerheid. Toch konden en kunnen we nu helpen. Omdat onze Afghaanse teams goed georganiseerd zijn. En zich betrokken voelen.”

Die aanwezigheid maakten een snelle aanpak mogelijk. “We vragen altijd wat nodig is. En dat is belangrijke informatie. Ook om in Nederland te laten zien wat nodig is. Gelukkig hebben we al een aardig bedrag opgehaald voor onze inzet daar.” En dat blijkt nog steeds nodig.

Terug naar het getroffen dorp Khuja Sarbor. Khuja Sarbor Foundation is nu druk om fondsen te werven voor het herstel van de huizen. Van Heereveld: “Straks willen we weer werken aan het irrigatiesysteem. Want de verbouw van saffraan is en blijft belangrijk. Maar nu eerst moeten we helpen om huizen te bouwen. En daarvoor is elke bijdrage welkom. ”

Steun de inwoners van Khuja Sarbor zodat zij weer een veilig huis hebben. Ga naar sksfoundation.nl/

Of steun Village of Peace via villageofpeace.org/

 

Hoewel kleinegoededoelen.nl geen crowdfundingsplatform is, besteedt Partin regelmatig aandacht aan bijzondere (noodhulp)acties. Want de kracht, de directe aanpak en de grote betrokkenheid van kleine goede doelen in de (getroffen) gebieden verdient aandacht.

Village of Peace is lid van Partin. Khuja Sarbor Foundation is van plan om lid te worden. Partin is dé brancheorganisatie voor kleine goede doelen die op velerlei wijze bijdragen aan de SDG’s wereldwijd.