Wie goed doet, goed ontmoet

Wie goed doet, goed ontmoet. En dat levert pareltjes aan verhalen op. Geke Schutte van Stichting 4Gambia deelde zo’n parel. Een bijzondere ontmoeting in een winkel voor smartphone-accessoires. 

Onlangs kreeg ik van iemand een smartphone die ik in Gambia weg mag geven. Omdat die nog zo mooi is ging ik vandaag naar de winkel voor een beschermhoesje en een screenprotector. Nou was dat laatste geen probleem. Dat hoesje ook niet. Alleen was het goedkope hoesje wat ik in gedachten had uitverkocht, er was alleen nog een iets duurdere variant.

De eigenaar/verkoper zag mijn twijfel en we raakten aan de praat. Ook over Gambia, de bestemming van de smartphone. De man vroeg honderd uit terwijl ik nog stond te twijfelen over het hoesje en hij de screenprotector op het scherm plakte.

“Weet je wat,” zei hij, “als die smartphone voor een Gambiaan is dan mag je het hoesje gratis hebben.” Ik was verward, wist even niet wat ik moest zeggen. Ik zei dat dat echt niet hoeft. “Jawel,” zei hij, “dan help ik op mijn manier een beetje mee.”

“Wow,” ik zei, “van het geld dat ik hiermee bespaar kan ik haast een zak rijst kopen van 50 kilo.” Mooi zei hij, en legde de smartphone met hoesje en screenprotector voor mij neer. Ik vroeg hoeveel krijg je dan nog wél van me? Hij zei: “Ik heb vandaag problemen met het pin-apparaat, neem het zo maar mee en koop die zak rijst maar als je in Gambia bent.”

Wat kun je dan nog zeggen? Alleen nog een dank-je-wel. En die zak rijst, die komt er natuurlijk.

Tekst: Geke Schutte
Foto: 4Gambia

 

Kleinegoededoelen.nl geeft naast verhalen van particuliere initiatieven ook regelmatig ruimte aan gastbloggers. Heeft u ook een mooi verslag of blog van uw verblijf in een projectland of werkbezoek aan uw partnerorganisatie en wilt u dat delen, schrijf dan naar redactie@partin.nl. De redactie behoudt zich het recht bijdrages te weigeren dan wel te redigeren of in te korten.