Wilde Ganzen-Partindag is als een feest

“Met boven verwachting veel bezoekers en een divers scala aan workshops en leersessies was het een genot om elkaar weer in levenden lijve te ontmoeten.” Dat zei Erik Boerrigter (Partin) na afloop van de Wilde Ganzen-Partindag op 9 oktober in Amersfoort. Het was de eerste grote bijeenkomst dat Partin en Wilde Ganzen na de uitbraak van het Covid-19-virus organiseerden. “Wat onwennig was het wel, maar wat genoten we van het geroezemoes,” vult Yvonne van Driel (Partin) aan. Marre Adu Ampong (Adamfo Ghana) noemde het terecht een feest: “Het was echt een feestje om weer bij elkaar te mogen komen op de jaarlijkse Wilde Ganzen-Partindag!”

Met de openingswoorden van Kees de Jong en Erik Boerrigter, respectievelijk directeur van Wilde Ganzen en Partin, en de inspirerende openingslezing van Anika Altaf over Hoe bereik je de allerarmsten? begon de dag met een lach en een ’traan’. Boerrigter mocht het 400ste Partinlid verwelkomen en de lezing van Altaf maakte veel los. Dit alles werd ingeleid en begeleid door de enthousiaste dagvoorzitter Sara Kinsbergen.

Slotdebat o.l.v. Sara Kinsbergen (foto: Elimu Mount Elgon)

Armoede is meer dan alleen schaarse financiële middelen. Sociale en zelf uitsluiting maakt dat arme mensen zich nauwelijks geaccepteerd voelen als mens. En dat gaf veel deelnemers stof tot nadenken over het eigen handelen en doelstellingen. Echter tijdens het slotdebat gaf Jacques Mevis (4de Pijler) de aanwezigen mee: “Kleine goede doelen houden oog voor menselijkheid in de internationale samenwerking. Jullie zijn degenen die nog de tijd nemen om naast iemand te zitten, met iemand te eten, te huilen en te lachen.” En dát is hoe je de allerarmsten bereikt. Een opsteker voor het werk van al die honderden particuliere initiatieven die Nederland rijk is.

Samen leren wereldwijd
Voor en na de heerlijke netwerk-lunch waren er tal van interessante workshops. In de workshop over interculturele samenwerking vonden interessante discussies plaats over hoe PI lokale gemeenschappen erbij kan en moet betrekken. Ad Waijers (Elimu Mount Elgon): “Praat met hen en luister, omdat zij het beste weten wat hun behoeften én oplossingen zijn.”

Workshop Culturele verschillen: wat is normaal? (foto: Elimu Mount Elgon)

Ook de workshops over fondsenwerving en het gebruik van social media voor meer donateurs werden goed bezocht. Het Wereld Café met Roel en Marianne Meijers, Betteke de Gaay Fortman en Marc Broere werd live gestreamd. Het motto van de dag ‘Samen leren wereldwijd’ slaagde dus volop. Ook de uitreiking van de Briljante Mislukking paste daarin. Willem Remijnse van de Interkerkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea mocht de prijs van €10.000 mee naar huis nemen. Hoewel het kippenproject mislukt was, dienden de kippenhokken na verbouwing als woningen.

Vorig jaar was de Wilde Ganzen-Partindag nog online, nu waren zo’n 300 bevlogen werelddoeners aanwezig in Studio 33/De Eenhoorn in Amersfoort. En dat waren niet alleen PI. Initiatiefnemer van #GivingTuesday in Nederland Jordan van Bergen twitterde vol bewondering: “Veel informatie over het geweldige werk dat PI-organisaties verrichten met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking en wat daarbij allemaal komt kijken.” En Jolanda Maas (Vrienden van Lotus) vatte de dag zo samen: “Het was een inspirerende dag. Mooie contacten gelegd en nieuwe inspiratie opgedaan.”

Foto (boven): Jordan van Bergen